KariNikander Maailma muuttuu

Kova kovaa vastaan, saisiko niin toimia?

Näin ei saisi kai ajatellakaan, mutta uskon, että jossain vaiheessa länsimaisissa demokratioissa kypsytään terrorismiin ja aletaan toimia samoilla säännöillä näiden kanssa. Luodaan normaalien väkivaltakoneistojen sisään tappajaryhmiä, jotka siivoavat - täysin maan lain vastaisesti - potentiaalisia joukkomurhaajia. Filippiineillä näin jo toimitaan huumekaupan suhteen. Terroristijohtajia on jahdattu jo pitkään tällä periaatteella, mutta ei juurikaan omissa maissa.

En usko pehmeillä keinoilla pystyttävän lopettamaan itsemurhaiskujen nykykehitystä. Onko oikein, että muutana kymmenentuhatta levittää pelkoa muutaman miljardin joukkoon? Siinä on vaikea kysymys eri maiden päättäjille. Jos tyttäreni olisi kuollut vaikka Barcelonassa, todennäköisesti kannattaisin varauksetta tällaista järjestelyä. Nyt en tiedä vielä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kuinkakohan monta viatonta esim Filippiineillä on lahdattu huumeiden varjolla?

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Varmasti monta! Se on mitalin toinen puoli, synkkä sellainen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Terroristien maalitaulu on, eivät ne yksittäiset ihmiset jotka iskussa kuolevat, vaan vapaa ja avoin yhteiskuntamme joka halutaan tuhota. Jos ajatusleikki tulisi todeksi, olisimme jo hävinneet sodan.

On aivan inhimillistä ajatella että jos oma lapsi kuolisi terrori-iskussa, ajatuksen kannatus voisi nousta. Ihmiset radikalisoituvat molemmin puolin rintamalinjaa koettuaan äärimmäistä vääryyttä.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #3
Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #3

Kumman annetaan sitten kuolla? Sen vapaan yhteiskunnan vai perheen ja ystävien?

Kun jotain pitäis tehdä eikä ne twitter hashtagit ja normaalin elämän jatkaminen enää auta. Itselleni opetettiin jo lapsena, ettei ongelmat poistu vaikka niistä ei välittäisi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #8

Jos oletat että minulla tai kenelläkään on tuohon vastaus niin ei kannata pidätellä hengitystä. Kommentoin edellä noita valtiollisia kuolemanpartioita, Suomen ja Euroopan muuttaminen Saudi-Arabiaksi, Venäjäksi tai Filippiineiksi ei ole ratkaisu.

Suomessa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä taistelussa omien arvojemme ja oman yhteiskuntajärjestyksemme puolesta, viimeksi sankoin joukoin vuosina 1939-1944. Näitä kuolemia on tapana pitää arvokkaina ja meidän jälkeenjääneiden mielestä uhrauksen arvoisina, vaikka monelta meni isä ja ystävät.

Jonkinlaista ratkaisua voisi yrittää etsiä siltä suunnalta, että syyt ihmisten radikalisoitumiseen vähenisivät maailmasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

Eurooppalainen ratkaisu olisi estää muslimien tulo Eurooppaan ja karkottaa radikalismista epäillyt muslimit.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

En tiedä Makkosen Euroopasta mutta yleisesti ottaen eurooppalainen ratkaisu ei ole evätä kenenkään maahantuloa tämän uskonnon perusteella tai karkoittaa pelkän epäilyksen pohjalta.

Joitain itä-Euroopan maita lukuunottamatta kun viimeksi tarkistin, Euroopassa on edelleen voimassa ihmisoikeudet.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Viranomaislähtöisissä puhdistuksissa on aina se ongelma, ettei kukaan voi tietää, mikä ihmisryhmä puhdistetaan seuraavaksi. Kenet sitten, kun narkomaanit loppuvat? Entäpä sen jälkeen?

On myös vaikeaa kontrolloida viranomaisia, jotka näitä puhdistuksia tekevät. Siinä saattaa nimittäin puhdistuksen nimissä kadota samalla velkojia, kilparakastajia tai muuten vain viranomaisen mielestä vittumaisia ihmisiä.

Ympäristö on helppo puhdistaa epämiellyttävästä aineksesta myös laillisesti ja väkivallattomasti. Palataan vain EU:a edeltäneeseen aikaan rajavalvontoineen ja passikontrolleineen. Sellainen ei loppujen lopuksi kiusaa kuin paperittomia ja rikollisia.

En kuitenkaan suosittele Suomessa minkäänlaista paluuta aikaan ennen vuotta 1967, jolloin tuli voimaan ensimmäinen poliisilaki (87/1966).

Sitä ennen poliisi saattoi ottaa suht mielivaltaisesti kiinni lähes kenet tahansa ja pidätysaikakin oli melko lailla komisarion mielivallasta kiinni.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Joo, mitä ensin toteat, on sitä mitalin synkkää puolta. Tällaista tapahtui mm. keväällä 1918 Suomessa. Tiukennettu rajavalvonta on vielä pehmeä keino, mutta varmasti vähentää pelkoa ja itse tekojakin. Siihen vain ei oikein tunnu olevan paluuta nykyisessä asenneilmastossa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kuriositeettina kannattaa googlata Filippiineiltä Mindanao. Koska sana ääri on pilattu median toimesta niin kerrattakoon, että ääri äärimuslimit riehuvat ympäri palloa, eivät siis kaikki, ja siis myös Filippiineillä. Presidentti Duterte on kertonut tappavansa itse huumekauppiaat ja syövänsä militanttimuslimien maksat joista ensimmäinen on onnistunut tähän asti paremmin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Filippiinien pressa käyttää myös itse huumaavaalääkettä tai on käyttänyt. Toki lääkärin määräämää.

Itse en usko, että on sen käyttöä lopettanut.

http://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/art2329660

Marko Parkkola

Terroristeillakin on ihmisoikeudet mm. vapaa oikeus muuttaa Eurooppaan halutessaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ihmisoikeuksiin kuuluu nähtävästi myös oikeus tappaa.

Marko Parkkola

Kyllä. Uskonvapaus on yksi ihmisoikeuksista.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Eli mielipiteitä jakava vaikea keskustelun aihe. Toinen, hieman sivistyneempi, on laillistettu kuolemantuomio. En kannata sitä nyt, mutta jos tyttäreni raiskattaisiin ja sen päälle murhattaisiin, toivoisin tekijälle hidasta tuskaista kuolemaa. Näin raadollinen olen. Ja rehelinen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minulla on kaksi tytärätä, mutten kykene kuvittelemaan vastaavaa vaikka tulisivat raiskatuiksi. Pyrkisin ensisijaisesti huolehtimaan tyttäristäni ja tarjoamaan heille kaiken tarvittavan avun. Rikoksen tekijöiden rankaiseminen on oikeuslaitoksen asia. Itse olisin täysin kyvytön ja jäävi tekemään mitään päätöksiä oikeasta tuomiosta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuo on se nimenomainen syy, että asia on sivistysvaltioissa annettu oikeuslaitoksen päätettäväksi.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Börje, sinun skenaariossasi tyttäret jäävät henkiin. Toimisin vastaavassa tilanteessa todennäköisesti samoin kuin sinä. Minun skenaariossani jäljelle jäisi vain saattaa tytär haudan lepoon. Sitten pitäisikin tarjota kaikki tarvittava apu itselle.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mitäs jos lähettäisiin ensin maltillisesti karkoittamaan kaikki ulkomaalaiset rikolliset, rajatarkistukset kuntoon, isommat tuomiot rikoksista.
Isikseen liitoksessa olevat karkoitettava samantien..
Jne..

Katsotaan jos ei toimi ollenkaan. Nii sit siiryttäisiin kovempiin keinoihin?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Euroopassa on sentään vielä muutama valtio joka yrittää suojella maata ja kansalaisiaan muslimien "invaassiolta". Eu miettii että miten noita maita pitäisi rangaista.

Toimituksen poiminnat