KariNikander Maailma muuttuu

Työnteko tulevaisuudessa

Kaikki mikä voi digitalisoitua, digitalisoituu! Eli kaikki digitalisoituu paitsi ihmisten erilaiset pohtimiset ja keskinäiset kohtaamiset sekä näihin liittyvän taiteen tekeminen. Maailmassa on muutaman vuosikymmenen päästä jotain 10 miljardia kulkijaa, ja työtä riittää hädin tuskin puolelle miljardille. Ja myöhemmin ei niillekään.

 

Aika lohduton kuva, mutta päättäjien pitäisi jo nyt ottaa tämä huomioon. Vielä Sipilän hallitus kipuilee 72%:n työllisyystavoitteen kanssa, mutta jos se siinä joskus saadaan käymään, niin loputon lasku on kohta edessä. Nyt jo pitäisi kovaa vauhtia miettiä jäljellä olevan työn mielekästä jakamista, että ihmiset pysyisivät yhtään järjissään kivuliaat siirtymävuosikymmenet. Tulevat sukupolvet tottuvat jo lapsena, että aikaa tapetaan ihan muulla kuin työssä käymällä.

 

Työn jakamisen rinnalla ehkä vaikeampana asiana kulkee toimeentulon jakaminen. Tuloerot kasvavat vielä vuosia, mutta sekin kehitys kääntyy vuoren varmasti jossain vaiheessa. Jos ei hallitusti niin hallitsemattomasti. Meidän vauraudessa elävien on vain tämäkin hyväksyttävä, vaikka kovasti mieli tekisi rakentaa muuri elinpiirimme ympärille. Niin korkeaa siitä ei saada, että massat eivät jonain päivänä tulisi yli.

 

Skenaario voi monesta tuntua hullutukselta, mutta tekoälyn ja robotiikan räjähdys on jo käynnissä. Algoritmit ratkovat asioita jatkuvasti enemmän. Jonkun aikaa ihmiset ja tietokoneet ajelevat autoja sikin sokin liikentessä, kunnes ihminen häädetään sieltä koheltamasta. Tekoäly diagnosoi taudit, määrää hoidot ja suorittaa operaatiot. Erittäin tarkasti aistivat eläimet korkeintaan saavat osallistua taudin määritykseen. Joukko ihmisiä toki suunnittelee, rakentaa ja koodaa tekoälyä vielä pitkään, mutta sekin tulee siirtymään lisääntyvästi tekoälylle itselleen. Ei kuulosta kivalta, ja muutama sukupolvi varmasti kärsii muutoksesta, mutta ihminen tottuu kaikkeen.

 

Erilaisten erojen kasvu tekee maailman hullummaksi vielä vuosia, ehkä vuosikymmeniä. Rikollisuus, terrorismi, hakkerointi, you name it, kiusaavat ihmiskuntaa sitkeästi. Toimettomuuden absoluuttinen lisääntyminen maailmassa kanavoituu kasvavaksi pahanteoksi. Miten saada miljardit ihmiset viihtymään elämässään turhautumisen sijaan on valtava kysymys tulevaisuuden päättäjille. Itselläni ei ole kuin joitakin idean häivähdyksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vuosikymmeniä minäkin olen näitä asioita pohtinut. Samantapaisiin johtopäätöksiinkin olen tullut. Mutta sitten sain käsiini Ville Iivarisen kirjan RAHA.

Se antoi aivan uuden pohjan tulevaisuuden pohdintaan. Kaikkien valtioiden, jumalien ja lakien ylpuolella on finanssisektori.

Eläkeukosta tuntuu puheet työttömyydestä absurdeilta.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

En ole kirjaa lukenut, mutta joo, rahan ja vallan ahneus tulevat varmasti mutkistamaan ja hidastamaan kehitystä. Silti uskon, että kun mennään riittävästi ajassa eteenpäin, tuloerojenkin on vain pakko alkaa tasoittua. Väkivaltakoneisto ei pysty pitämään aisoissa miljardien ihmisten vyöryä yli ei-kenenkään maan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vaikken ole yleisesti Linkolan linjoilla, niin hän esitti mielenkiintoisen ihmetyksen aiheen: kun maailmassa on koko ajan enemmän käsipareja, jotka voisivat tehdä töitä, niin miksi pyrimme minimoimaan työnteon?

Pääosin rahan vuoksi, mutta kelle ne rahat menevät? Eivät niille, jotka noita töitä voisivat tehdä.

Mahtaako maailmanhistoriassa olla yhtään vaihetta, jossa olisi hyvää seurannut siitä, että laaja joukko köyhiää ihmisiä on toimettomana?

Toimituksen poiminnat